Tuesday, December 25, 2012

Review: Bela past by Bogdan Novak

Title: Bela past
Author: Bogdan Novak
Series: Zvesti prijatelji
Read copy: eBook
Published: 2008
Publisher: Večerova založba Ruslica
ISBN: 9616559907
ISBN-13: 9789616559904

Zima. Zvesti prijatelji se odločijo za turno smuko v Dolini Triglavskih jezer. Na poti čez Komarčo začne vedno huje snežiti in nekateri so prepričani, da zato, ker je Luka vrgel kepo verna jezero, kar naj bi prineslo nesrečo. V snežnem metežu se skušajo prebiti do koče pri Triglavskih jezerih, kar pa ni najbolj enostavno. Ko že skoraj obupajo, jih reši njihov zvesti spremljevalec Hani in jih pripelje do koče. Tam so ujeti tri dni, saj gorski reševalci zaradi plazov ne morejo do njih. Medtem se med mladimi porajaja prijateljstva in simpatije, grize jih ljubosumnost, postajajo tekmovalni A po mnogih zapletih in težavah še naprej ostajajo zvesti prijatelji ...

My rating:

Po približno 20 letih sem ponovno prebrala tole prvo knjigo iz zbirke Zvesti prijatelji. V letih, ko sem še hodila v knjižnico, je bila to moja najljubša slovenska mladinska serija. Nekaj podobnega Petim prijateljem, moji (še sedaj) najljubši mladinski seriji.

V tej knjigi avtor predstavi člane in članice taborniškega odreda Rožnik in odnose med njimi. Junaki so raznoliki, vsak je po svoje poseben, med njimi pa se pletejo (predvsem v tej knjigi) tudi že prve ljubezni.

Tale knjiga ima posebno mesto v mojem srcu in spominu predvsem zato, ker sem z njo ugotovila, da lahko tudi slovenski mladinski pisatelji ustvarijo junake, zgodbe in serijo, ki so zanimivi, pritegnejo bralca in vzbudijo željo po novih dogodivščinah, ki bi jih lahko prebirali.

Stil pisanja ni zastarel niti po toliko letih, za najstnika, ki bi dandanes morebiti to bral, bi lahko bilo čudno le pomanjkanje mobilnih telefonov, vendar tiste, ki smo odraščali brez njih, to nikakor ne moti. Predvsem pa je ta knjiga (in zbirka) dober dokaz, da lahko obstaja mladinska literatura tudi brez nadnaravnih bitij in (iznakaženih) mitov.

Veseli me, da je imela knjiga, tudi po vseh teh letih, name podoben učinek kot takrat, ko sem jo prvič brala—hočem, namreč, brati še naprej. Odlično.0 comments:

Post a Comment